Op 14 november trad Koenraad Tinel op met schrijver Stefan Hertmans en bayanspeler Oleg Lysenko.
Drie kunstenaars die hun eigen ervaringen met oorlog en geweld deelden (WO1, WO2, Oekraïne).
Voor de festivalaffiche werd dit jaar een inkttekening gekozen uit de suite TVERTREK, een indrukwekkende verzameling tekeningen die de menselijke conditie bekijkt in de kleinste kamer:
"Virtuoos en in een verschroeiend tempo penseelt hij dan blad na blad, geen lijn is er te veel, geen vlek overbodig, geen gebaar mist zijn. Thematisch is zijn verbeelding bovendien onuitputtelijk. Niet lang geleden bijvoorbeeld toonde hij me tientallen, (nog) niet gepubliceerde, scènes die zich afspelen in het wc-kamertje. Tekeningen van een haast opluchtende vrijheid en bevrijding. Een ode aan de pot. De poëzie van het brute en het intieme, het schaamteloze en het verborgene, het wulpse en het geestige. Ik denk niet dat ik die tekeningen ooit nog expres uit mijn hoofd zou kunnen bannen, laat staan ze vergeten. Pornografie vergeet je, de choreografie van de natuur niet. En daar is Tinel een meester in, in de dans van de natuur. Want hij danst mee.
Eigenlijk kan je zijn dans nauwelijks navertellen op papier. Je kunt hem hooguit ontleden. Je kunt dan verwijzen naar artistieke invloeden en technieken, je kunt vertellen over materialen, formaten, penseelvoering, stilistische karakteristieken, talent, handigheidjes, enzovoort. Maar ook zonder (en misschien vooral zonder) analyse blijft dit werk ferm overeind. Door het te zien en te ondergaan. Als een spoeling voor de ogen en het hart. Ook de sporen die hij in zijn sculpturen op zijn geliefde aardkorst achterlaat, ze zijn in hun vaak gewelddadige schoonheid nauwelijks na te vertellen. Tenzij je het met eigen ogen hebt zien gebeuren en het vervolgens zeggen kunt als Josse De Pauw: 'Er wordt wel eens gezegd dat hij (Tinel) over de sombere kant van het leven praat, de schaduwzijde van het bestaan. Dat is niet waar. Zo heb ik hem, met wild geweld uit gloeiend staal, een bloem zien slaan.' Of hoe een bloem uit staal er een in woorden wordt." (Laurens De Keyser, uit 'Verliefd op het leven', Ons Erfdeel, oktober 2010)
Leysbroek Repingestraat 91 B-1570 Vollezele +32 (0)479 67 13 67 info@koenraadtinel.be